Kávé kultúra

A kávé az egyik legelterjedtebb termék a világon, több millió operátort leköt minden nap és a kereskedelmi értéke a második a világpiacon az olaj után (az első mezőgazdasági áru/alapanyag a gabona előtt). A történelmi és fogyasztási szokások szerint több lehetséges módja van az ital kivonásának a kávé világában.

Az espresso az a készítmény, ami előidézi a legjobb érzéki oldalát a kávénak, manapság ez a legismertebb és legmegbecsültebb fajta főleg a fiatalok körében és ez az egyik legismertebb jelképe a “Made in Italy”-nek.

Olaszország, az Espresso kulturális és gazdasági otthona, nagy szerepet játszik a kávé piacon: évente 480,000 tonna zöld kávét importál, és az évi 120,000 tonna pörkölt kávéval a világ 2. legnagyobb exportőre, ebből 70% EU ország, az USA-t és Ausztráliát megelőzve.

Több mint 700 kávé pörkölő van Olaszországban. A kávé fejenkénti fogyasztása szerint Olaszország csak a 10. helyen van az északi országok és Közép Európa után ahol szűrt hosszú kávéként szokták inni, melynek köszönhetően nagyobb mennyiségben fogyasztják a kávét.

Az elfogyasztott csészék számát tekintve  Olaszország a világcsúcstartó, mivel a kisebb mennyiségű kávét gyakrabban fogyasztják az olaszok.

Egy évben közel 14 milliárd csésze kávét rendelnek az olasz bárokban.